Blogs

Op deze pagina staan onze blogs. Deze blogs gaan over Route2Volunteer en alles wat hier mee samenhangt. Op deze pagina word je op de hoogte gehouden van alle updates, nieuwtjes en veranderingen rondom Route2Volunteer.
Veel leesplezier!

Geschreven op: 18-06-2019

Hoe ga ik met een taalbarrière om?

leuk dat je ons blog leest! De laatste tijd krijgen wij steeds meer vragen over hoe om te gaan met een taalbarrière. Een taalbarrière is een belemmering in de communicatie, veroorzaakt door het verschil in taal. In dit blog geven we jou tips over hoe je als vrijwilliger kan communiceren met mensen op je project, ondanks de taalbarrière.  


1. Tekeningen maken

We zijn gewend om met woorden en taal te communiceren en hiermee contact te maken met mensen. Echter zijn er ook genoeg alternatieven. Zo is het maken van tekeningen een goed alternatief om over na te denken. Hiervoor hoef je niet goed te kunnen tekenen maar let er vooral op om duidelijk te tekenen. Naast dat de tekeningen de boodschap over brengen en de barrière verkleinen is dit ook een leuke activiteit waarbij er samen iets ondernomen kan worden.

2. Foto’s gebruiken

Naast het maken van tekeningen kan je ook foto’s meenemen uit Nederland. Je kan jezelf hierbij goed voorbereiden en nadenken over welke foto’s een ondersteunde rol kunnen spelen om jouw verhaal te vertellen. Als je bijvoorbeeld activiteiten gaat organiseren voor een klas of een groep mensen zou je dit kunnen voorbereiden door foto’s te maken van de activiteit. De foto’s hebben dan een voorbeeldrol.

3. Verhef nooit je stem

Een echte don’t is om je stem te verheffen. Sommige mensen hebben heel erg de neiging om harder te gaan praten wanneer ze niet begrepen worden, maar doe dat niet! Je gesprekspartner is niet doof maar jullie spreken gewoon niet dezelfde taal. Door middel van je stem verheffen kan je de sfeer verpesten.

4. Gebruik gebarentaal

Gebruik je handen en beeld de woorden uit. Ook kan je naar objecten wijzen en de nadruk op bepaalde woorden leggen. Beeld zo veel mogelijk uit en denk na hoe je een boodschap met je handen het beste kan uiten. Kijk wel uit dat je respectvol handelt, overdrijf niet te erg en kom niet te dringend over. Daarnaast check wel even of het gebruikelijk is in het land waar je naar toe gaat om je handen te gebruiken tijdens het praten. In China wordt dit bijvoorbeeld als ongepast beschouwd.

5. Wees geduldig

Dit is misschien wel de belangrijkste tip, wees echt geduldig. Om een taalbarrière te overbruggen is het belangrijk om echt de tijd te nemen in het contact met mensen. Wanneer mensen merken dat je ongeduldig bent, zullen ze waarschijnlijk niet zo veel moeite meer doen en dit is natuurlijk niet wat je wil. Dus neem de tijd en het komt vanzelf goed.

6. Probeer je van te voren toch te verdiepen in de taal

Je kan misschien niet de gehele taal leren maar een beetje verdiepen in de taal is zeker een aanrader. Zoek al wat woorden op of oefen online met wat woordjes. Kortom ga niet geheel onvoorbereid een land in waar je de taal niet spreekt. Wees jezelf een stapje voor en oefen een beetje. Uiteindelijk zal dit ook meer opleveren voor jezelf!


Heel veel plezier op jullie reis alvast en neem de tips mee!


Geschreven op: 30-04-2019

Afsluiting Muses-impact onderzoek

Hey hey,

Wat leuk dat je dit leest. Ik wil je graag vertellen dat we laatst ons Impact-onderzoek eindelijk afgesloten hebben! Het impact-onderzoek is al sinds 2016 bezig. We hebben gekeken of de voorbereidingstraining die  Stichting Muses geeft daadwerkelijk impact heeft. Dus zijn de vrijwilligers die de voorbereidingstraining hebben gevolgd ook echt beter voorbereid op hun vrijwilligerswerk? Er zijn verschillende onderzoekers die bezig zijn geweest en hebben gewerkt aan dit mooie onderzoek. En uiteindelijk is het onderzoek in januari 2019 afgesloten en hebben we een FINAL REPORT voor iedereen. Dit rapport is er zodat iedereen kan lezen over de inzichten die er zijn gekomen door dit onderzoek.


AUTHORS

De schrijvers van het FINAL REPORT zijn Luc van den Boogaart en Vera Huisman. Hieronder vertellen de schrijvers wat over het rapport en hun ervaringen erbij.

Vera  Huisman (25)

"Als hoofdonderzoeker heb ik een hele fijne tijd gehad. Toen ik begon als hoofdonderzoeker was er al veel werk verricht. Het was een leuke uitdaging om alle data te verzamelen, te analyseren en te communiceren. Er was veel ruimte voor het inbrengen van eigen ideeën en ik heb ontzettend veel geleerd, bijvoorbeeld bij het bedenken en maken van de nieuwe website www.route2volunteer.info. Met een leuk team van onderzoeksstudenten hebben we voor veel verdieping kunnen zorgen in het onderzoek. Het was erg leuk om deze studenten te begeleiden en feedback te geven. Door de inzet van heel veel mensen hebben we veel kunnen bereiken. Ik ben dan ook erg blij met het resultaat. Het impact-rapport geeft een mooi beeld van hoe waardevol de training van Muses is!"

Luc van den Boogaart (24)

"Onderzoek, verbetering, communicatie. Deze drie woorden stonden centraal vanaf moment één dat ik in april bij Muses terecht kwam. De organisatie had al heel erg mooie en grote stappen gezet om het effect van de training inzichtelijk te maken en de training te verbeteren. Aan mijn collega Vera en mij de taak om deze stappen voort te zetten. Met het waanzinnige enthousiasme en hulp van Romy, Jurrien, (onderzoek-)stagiaires en iedereen die Muses lief is, werd er hard gewerkt de afgelopen maanden. Het resultaat: Een heel mooi impact rapport, de mega-informatieve website www.route2volunteer.info afgestudeerde onderzoeksstudenten, top-team van trainers, blije partners en het allerbelangrijkste: Nog beter voorbereide vrijwilligers!

HIGHLIGHTS

Het impact-onderzoek is een onderzoek van 2,5 jaar geweest en heeft heel wat resultaten en inzichten opgeleverd.

Er is binnen dit onderzoek  gekeken naar wat de succesvolle vrijwilliger is volgens projecten en organisaties. Er zijn tien competenties naar voren gekomen die volgens onderzoek “de succesvolle vrijwilliger” heeft:

1. Openheid
2. Samenwerken
3. Flexibiliteit
4. Nieuwsgierigheid
5. Kennis over cultuurverschillen
6. Zelfkennis
7. Betrouwbaarheid
8. Initiatief nemen
9. Interculturele communicatie
10. Zelfvertrouwen

Meer info over de competenties? Klik hier!

Om de kennis en ervaringen te delen met alle eventuele en toekomstige vrijwilligers is er een website ontwikkeld, Route2volunteer.info. De website geeft daadwerkelijk een route naar succesvol vrijwilligerswerk. Het zou kunnen zijn dat je dit blog ook leest op deze website. Neem even een kijkje naar de route en welke stappen hierbij naar voren komen. De route informeert toekomstige vrijwilligers over alles waar ze aan moeten denken en bewust over moeten zijn in hun voorbereiding voor hun vrijwilligersreis.

Weer terug naar de homepage? Klik op de afbeelding hieronder!

CONCLUSIONS

-     Vrijwilligers die getraind worden door Stichting Muses zijn bewuster gedurende hun vrijwilligersperiode.

-     We weten welke competenties belangrijk zijn voor een succesvolle vrijwilliger.

-     We weten hoe we de training elementen kunnen optimaliseren door middel van deze competenties.

Wil je meer weten?

Klik op het Muses-logo hieronder en lees het FINAL-REPORT!