Hoe kies ik een project?

Gefeliciteerd! Je bent bij je volgende (belangrijke) stap: Het kiezen van een project! Deze pagina laat zien wat voor soort projecten er zijn, hoe je een organisatie kiest en als extraatje hebben we een voorbeeldmail!

 Grof gezegd zou je vrijwilligerswerk kunnen opdelen in verschillende typen projecten. Beweeg met je muis over het logo voor meer informatie.

Het is belangrijk bij het kiezen van een type project om goed te kijken naar jouw eigen kennis, achtergrond en verwachtingen! Je hoeft niet persé een expert te zijn, maar zoek balans tussen je ervaring, je motivatie en je beschikbare tijd die je hebt voor je project. De meeste vrijwilligers komen bij een project terecht via een organisatie die jouw plaatsing regelt vanuit Nederland. Het kiezen van deze organisatie is een erg belangrijke stap! Lees hieronder waar je allemaal rekening mee moet houden in deze stap.

Hoe kies ik een organisatie?

In Nederland en in het buitenland zijn er veel organisaties die vrijwilligersreizen aanbieden. Houd er dan ook rekening mee dat organisaties verschillen in grootte, commerciële instelling, contact met projecten, begeleiding en aanbod. Op basis van ervaring en (wetenschappelijk) onderzoek raden we je het volgende ten zeerste aan:

Selecteer jouw organisatie met aandacht!

Een goede organisatie focust haar marketing niet op armoede en presenteert de lokale bevolking niet als passieve hulp-ontvangers. Een goede organisatie kan daarentegen wél met gemak antwoord geven op onderstaande vragen en doet dat dan ook graag, omdat zij verantwoord vrijwilligerswerk ook belangrijk vinden. Durf deze vragen dan ook te stellen in het contact met de organisatie

Vragen die je kunt stellen aan je organisatie:

Hoe word ik als vrijwilliger voorbereid op mijn reis?

Hoe lang werkt de organisatie al met het lokale project? Waar kan ik meer informatie krijgen over dit project?

Hoeveel geld van mijn bedrag gaat naar het project? 

Hoe ziet de begeleiding ter plekke er uit?

Wordt er feedback verzameld van vrijwilligers over het project? En van het project over vrijwilligers?

Ga je met kinderen werken in je project? Let dan even extra op!

Muses maakte deze infographic en ontwierp zelfs een speciale training met informatie over werken met kinderen tijdens je vrijwilligerswerk. Onderstaande vragen helpen jou om bewust je organisatie en project te kiezen, om zo op een verantwoorde manier met kinderen te werken:

Wat wordt mijn rol op het project? Welke taken ga ik uitvoeren?

Hoe weten kinderen wat mijn rol is op het project?

Wat is de verhouding lokaal personeel / vrijwilligers in het project?

Zouden jullie het gedragsprotocol van het project met me kunnen delen?

Wat gebeurt er als ik een klacht of misstand meld?

Ga ik werken in een weeshuis?

Ik heb geen ervaring/opleiding in het werken met kinderen: Hoe ziet mijn begeleiding er uit?

Zo. Dat was een flinke hap en dat weten we zelf ook. Daarom helpen we je graag een handje en hebben we hieronder alvast twee voorbeeldmails gemaakt die je zo kan knippen plakken naar je organisatie!

Voorbeeldmail

Klik hieronder op de mail die voor jou van toepassing is ('standaard' of 'met kinderen') en deel 'm direct met je mogelijke organisatie!